divendres, 7 de febrer de 2014

Una exepriència de treball en comunitats veïnals

L’evolució de la societat, a causa dels canvis socials que s’estan produint darrerament, comporta a tots els que tenim responsabilitats professionals i socials a emprendre actuacions conjuntes que impliquin decididament als propietaris de les comunitats, especialment pel què fa als espais comunitaris, als problemes de convivència i a l’increment de la morositat.

És per això, que a iniciativa de l’Ajuntament d’Olot, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’ Oficina Local d’Habitatge, en col·laboració amb 6 administradors de finques de la ciutat – Garrotxa Activa, Aulinas, Finques Gestió Patrimonial, Cambra de la propietat urbana d’Olot, Garcia Borràs i Cubus- i els presidents de les comunitats de veïns d’Olot, s’han portat a terme diverses actuacions amb el convenciment que treballant junts, els avantatges es multipliquen. Una d’elles, ha estat l’elaboració i edició d’un pòster conjuntament amb l’escola d’art, a partir de diferents reunions amb els administradors, on s’hi recullen aquelles coses que cal evitar en una comunitat de veïns.

“Aquestes reunions, permeten ser un punt de trobada des de les diferents empreses que treballen al sector, i compartir experiències i coneixement, que en definitiva permeten enriquir el servei que oferim. Hi ha problemes o situacions que tenen un punt de transversalitat a tota la ciutat i certament una mirada conjunta i global pot aportar més eines per a la solució d’aquestes situacions.”

Albert Garcia. Garcia Borràs Advocats i Assessors.

Per tant, a partir d’una idea – construir un pòster entre tots- ha sorgit la possibilitat de compartir experiències i coneixement entre els diferents agents de la ciutat que treballen en comunitats de veïns, i amb una finalitat concreta: conscienciar i responsabilitzar als propietaris de que cal tenir cura d’aquells espais que els veïns comparteixen. En definitiva, és una eina a disposició dels administradors i que pretén donar un pas més en les preguntes habituals dels veïns. Què significa conviure en un bloc de pisos? Quins són els deures i obligacions? Com fomentar el coneixement i el respectes entre veïns/es? Com millorar la convivència?. Nosaltres, després d’un any en el que hem estat dissenyant aquest pòster, creiem que els problemes d’uns veïns/es concrets, són els problemes de tota la comunitat on viuen, i per tant entre tots ens hem de conscienciar d’allò comú, d’allò que compartim.

Entre els objectius principals que tenim els administradors de finques hi ha el d’intentar mantenir la bona convivència entre la diversitat de veïns o fins i tot millorar-la. Amb la realització d’aquest pòster, eduquem els veïns i s’aclareixen conceptes de forma gràfica, amb la qual cosa s’aconsegueix atacar els problemes des de l’arrel, minimitzant-los, en benefici de tota la comunitat (veïns, administrador i administració).

Joan Planadecursach. CuBuS

Dit això, som conscients que amb un pòster no arreglarem el món. Queda molt camí per recórrer i molta feina per fer, però estem contents del camí traçat fins el moment i dels objectius aconseguits entre tots. Un bon exemple d’això, son les dues trobades realitzades amb els presidents per compartir problemes, experiències i solucions a dificultats concretes i amb què es troben habitualment a la seva comunitat, l’edició i divulgació del pòster “consells per una bona convivència”, i d’altres actuacions realitzades des del 2009. Però això potser us ho expliquem un altre dia. Avui, ens quedem amb la idea que contribuir a millorar el dia a dia de les comunitats de propietaris és responsabilitat de tots. Olot és sensible en aquesta qüestió i el temps li va donant la raó.

“Des de Garrotxa Activa valorem positivament el que s’està fent, ens agrada contribuir-hi activament en el projecte i sentir-nos recolzats. Cada dia més, notem la implicació dels presidents i propietaris, fruit d’un treball honest on cadascú assumeix la seva responsabilitat i ajuda a l’altre, sense protagonismes individuals, on l’èxit o el fracàs és col·lectiu i compartit.”
Enric Plana. Garrotxa Activa

Finalment, ens agradaria poder transmetre la il·lusió que ens fa haver participat del procés de disseny del pòster “En una comunitat de veïns, cal evitar...” i agrair la implicació de l’escola d’art i superior de disseny d’Olot, de l’Albert Ruscalleda per haver-ho fet possible, i especialment a la Roser Matas per la seva bona feina en el disseny. Com va dir un dia Mandela, “tot sembla impossible, fins que es fa”.


Escrit elaborat per Garrotxa Activa, Aulinas Assessors, Garcia Borràs Advocats i Assessors, Finques Gestió Patrimonial, Cambra de la propietat urbana d’Olot i CuBus.


Fotos: pòster “En una comunitat de veïns, cal evitar...” elaborat per Roser Matas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada